Slachtvisite

  • Home
  • Informatiepagina's
  • Slachtvisite


Slachtvisite bij de Lonneker Molen.
November is van vroeger uit de slachtmaand met de gebruikelijke slachtvisite. Bij de Lonneker Molen werd een geslacht varken opgehangen aan een ladder, zoals dit vroeger ook gebeurde. Een deskundige gaf op een luchtige manier uitgebreid uitleg over o.a. het ontleden van het varken. Voor kinderen was dit dus ook erg leerzaam.  
Midden vorige eeuw stopte het slachten bij de boer aan huis onder meer door strengere regelgeving op het gebied van hygiëne. Huisslachters slachten nog wel dieren van derden, maar doen dat op hun eigen slachtplek, die voldoet aan de wettelijke eisen voor dierenwelzijn en voedselveiligheid. Het ambt van de huisslachter is onlangs opgenomen in het Netwerk van Immaterieel Erfgoed. Hiermee wordt de culturele waarde van het ambacht erkend. 
Slager Busscher sneed het varken ter plekke aan en er werden stukjes vlees gebraden, zodat deze op locatie konden worden geproefd. Ook was het mogelijk om een stukje vlees van dit varken te kopen. Het was een zeer geslaagde dag en een goede belangstelling. 
 

Share our website